Highway Traffic Engineering Objective Questions Answers – Set 23

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Pick up the incorrect statement from the following. The super-elevation on roads is

(A) Directly proportional to width of pavement
(B) Directly proportional to velocity of vehicles
(C) Inversely proportional to acceleration due to gravity
(D) Inversely proportional to the radius of curvature

Answer: (B) Directly proportional to velocity of vehicles


Q2. The usual width of side drains along Highways in hilly region, is

(A) 50 cm
(B) 60 cm
(C) 70 cm
(D) 100 cm

Answer: (B) 60 cm


Q3. The minimum width of the pavement of a National Highway should be

(A) 4.7 m
(B) 5.7 m
(C) 6.7 m
(D) 7.7 m

Answer: (B) 5.7 m


Q4. For clear distinct vision, images of obstructions should fall on the retina with a cone of

(A) 2°
(B) 3°
(C) 4°
(D) 5°

Answer: (D) 5°


Q5. Design of highways is based on

(A) Axle loads
(B) Axle spacings
(C) Wheel bases
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. On most smooth hard surfaced roads, rolling resistance to moving vehicles, ranges from

(A) 5 kg to 7 kg/tonne
(B) 7 kg to 9 kg/tonne
(C) 9 kg to 11 kg/tonne
(D) 11 kg to 13 kg/tonne

Answer: (C) 9 kg to 11 kg/tonne


Q7. The basic formula for determination of pavement thickness was first suggested by

(A) Spangler
(B) Picket
(C) Kelly
(D) Goldbeck

Answer: (D) Goldbeck


Q8. The width of the right of way in urban area, is kept between 24 m to 60 m for

(A) National Highways
(B) State Highways
(C) Both (a) and (b)
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q9. Minimum radius of a simple circular curve deflecting through 5°, is

(A) 1618.9 m
(B) 1816.9 m
(C) 1718.9 m
(D) 1817.9 m

Answer: (C) 1718.9 m


Q10. If ‘L’ meters is the distance between extreme axles of a vehicle, its gross load should not exceed

(A) 1525 (L + 4.3) – 14.7 L2
(B) 1526 (L + 5.3) – 14.7 L2
(C) 1525 (L + 6.3) – 14.7 L2
(D) 1525 (L + 7.3) – 14.7 L2

Answer: (D) 1525 (L + 7.3) – 14.7 L2


Q11. Thickness of broken centre line markings for a four lane road, is generally kept

(A) 10 cm
(B) 12 cm
(C) 15 cm
(D) 18 cm

Answer:(C) 15 cm


Q12. Depth of reinforcement below the surface of a concrete pavement, is generally kept

(A) 5 cm
(B) 6 cm
(C) 7 m
(D) 9 m

Answer: (A) 5 cm


Q13. If x% is the gradient of an alignment and y% is the gradient after proper super-elevation along a curved portion of a highway, the differential grade along the curve, is

(A) (x + y) %
(B) (x – y) %
(C) (y – x) %
(D) (y + x) %

Answer: (C) (y – x) %


Q14. On the recommendations of Nagpur Conference, the minimum width of a village road may be

(A) 2.45 m
(B) 2.75 m
(C) 3.66 m
(D) 4.90 m

Answer: (A) 2.45 m


Q15. Degree of a road curve is defined as the angle in degrees subtended at the centre by an arc of

(A) 10 meters
(B) 20 meters
(C) 25 meters
(D) 30 meters

Answer: (B) 20 meters


Highway Engineering MCQ – All Set

Highway Engineering Objective Questions Test – Set 01
Highway Engineering MCQ Questions – Set 02
Highway Engineering multiple questions – Set 03
Highway Engineering objective type questions pdf – Set 04
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers – Set 05
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 06
Highway Engineering Objective Questions and Answers pdf – Set 07
Objective Questions in Highway Engineering – Set 08
Highway Engineering Objective Type Questions – Set 09
Highway Engineering MCQ Practice Test – Set 10
Highway Engineering MCQ pdf – Set 11
MCQ for Highway Engineering – Set 12
MCQ on Highway Engineering pdf – Set 13
Highway Engineering material testing MCQ Test – Set 14
Highway Engineering online test – Set 15
Highway Engineering exam papers – Set 16
Highway Engineering exam questions pdf – Set 17
Highway Engineering MCQ Test Questions Online – Set 18
Civil Highway Engineering Practice Test – Set 19
Objective Questions Civil Highway Engineering – Set 20
Civil Engineering Test on Highway Engineering – Set 21
Highway Engineering – Civil Engineering Questions and Answers – Set 22
Highway Traffic Engineering Objective Questions Answers – Set 23
Highway Engineering objective questions and answers Set – 24

We hope the given Highway Engineering on Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Highway Engineering. If you have any queries related to Highway Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment