Interview Questions on Steel Structures – Set 10

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. According to I.S. : 800 – 1871, lacing bars resist transverse shear equal to

(A) 1.0% of the axial load
(B) 2.0% of the axial load
(C) 2.5% of the axial load
(D) 3.0% of the axial load

Answer: (C) 2.5% of the axial load


Q2. The strength of ISA 125 = 75 × 10 mm used as a tie member with its longer leg connected at the ends by 27 mm diameter rivets, is

(A) 26,000 kg
(B) 26,025 kg
(C) 26,050 kg
(D) 26,075 kg

Answer: (D) 26,075 kg


Q3. If fbt and fc are the co-existent bending tensile stress and shear stress in a member, the equivalent stress fc is

(A) √(fbt2 + fc2)
(B) √(fbt2 + ½fc2)
(C) √(fbt2 + 3fc2)
(D) √(fbt2 – 3fc2)

Answer: (C) √(fbt2 + 3fc2)


Q4. The effective length of a battened strut effectively held in position at both ends but not restrained in direction is taken as

(A) 1.8 L
(B) L
(C) 1.1 L
(D) 1.5 L

Answer: (C) 1.1 L


Q5. The effect of racking forces is considered in the design of
(i) Lateral braces
(ii) Chord members
The correct answer is

(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Both (i) and (ii)
(D) None of the above

Answer: (A) Only (i)


Q6. According to IS: 800, in the Merchant Rankine formula the value of imperfection index (n) is

(A) 1.0
(B) 1.4
(C) 1.8
(D) 2.0

Answer: (B) 1.4


Q7. The method of design of steel framework for greatest rigidity and economy in weight, is known as

(A) Simply design
(B) Semi-rigid design
(C) Fully rigid design
(D) None of these

Answer: (C) Fully rigid design


Q8. For a column of height ‘L’ fixed in position and direction both at its top and bottom, its effective length, is

(A) L
(B) 1/√2 × L
(C) ½ L
(D) 2L

Answer: (C) ½ L


Q9. When a large value of radius of gyration is not required

(A) Channels are placed back to back
(B) Channel flanges are kept inward
(C) Channel flanges are kept outward
(D) None of these

Answer: (B) Channel flanges are kept inward


Q10. For a cantilever beam of length ‘L’ built-in at the support and restrained against torsion at the free end, the effective projecting length ‘l’ is

(A) l = 0.7 L
(B) l = 0.75 L
(C) l = 0.85 L
(D) l = 0.5 L

Answer: (B) l = 0.75 L


Q11. As per ISI, rolled steel beam sections are classified into

(A) Two series
(B) Three series
(C) Four series
(D) Five series

Answer: (D) Five series


Q12. The ratio of hydrostatic stress to the volumetric strain within the elastic range, is called

(A) Modulus of elasticity
(B) Shear modulus of elasticity
(C) Bulk modulus of elasticity
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. Economical depth of a plate girder corresponds to

(A) Minimum weight
(B) Minimum depth
(C) Maximum weight
(D) Minimum thickness of web

Answer: (A) Minimum weight


Q14. Shape factor is a property which depends

(A) Only on the ultimate stress of the material
(B) Only on the yield stress of the material
(C) Only on the geometry of the section
(D) Both on the yield stress and ultimate stress of material

Answer: (C) Only on the geometry of the section


Q15. Minimum thickness of web in a plate girder, when the plate is accessible and also exposed to weather, is

(A) 5 mm
(B) 6 mm
(C) 8 mm
(D) 10 mm

Answer: (B) 6 mm



We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment