MCQ Base Advanced Surveying Test – Set 11

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. At eastern elongation, the pole star moves

(A) Eastward
(B) Westward
(C) Northward
(D) Southward

Answer: (C) Northward


Q2. If α, H, A and δ be the altitude, hour angle, azimuth and declination of a circumpolar star at its elongation, in latitude λ, the following relation holds good

(A) cos H = tan λ/tan δ
(B) sin α = sin λ/sin δ
(C) sin A = cos δ/cos λ
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. Homologous point is

(A) Photo principal point
(B) Ground principal point
(C) Ground isocenter
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. The rate of change of parallax dp/dh with respect to change in h, may be expressed as

(A) fB/(H – h)
(B) fB/(H – h)2
(C) fB/(H + h)
(D) fB/(H + h)2

Answer: (B) fB/(H – h)2


Q5. The distance between the projection centre and the photograph, is called

(A) Principal distance
(B) Principal line
(C) Isocentric distance
(D) Focal length

Answer: (A) Principal distance


Q6. Triangulation surveys are carried out for providing

(A) Planimetric control
(B) Height control
(C) Both planimetric and height control
(D) None of these

Answer: (C) Both planimetric and height control


Q7. Perspective centre relates to

(A) Parallel projection
(B) Orthogonal projection
(C) Central projection
(D) None of these

Answer: (C) Central projection


Q8. At lower culmination, the pole star moves

(A) Eastward
(B) Westward
(C) Northward
(D) Southward

Answer: (A) Eastward


Q9. If E is the spherical excess and R the radius of the earth, the surface area of the triangle, is

(A) πR²E/90°
(B) πR²E/180°
(C) πR²E/270°
(D) πR²E/360°

Answer: (B) πR²E/180°


Q10. The angle between the plane of the equator and the plane of the ecliptic, is known as obliquity of the ecliptic and its value is

(A) 22° 30′
(B) 23° 27′
(C) 23° 30′
(D) 24° 0′

Answer:(B) 23° 27′


Q11. To have greatest coverage of the area, the type of photography used, is

(A) High oblique
(B) Low oblique
(C) Vertical
(D) None of these

Answer: (A) High oblique


Q12. The principal plane contains

(A) Nadir point
(B) Iso-centre
(C) Principal point
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. Accidental errors

(A) Do not follow any definite mathematical law
(B) Cannot be removed by applying corrections to the observed values
(C) Are generally small
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. If S is the sum of three angles of a spherical triangle, the spherical excess equals

(A) S – 90°
(B) S – 180°
(C) S – 270°
(D) S – 360°

Answer: (B) S – 180°


Q15. The moon rotates round the earth once in every

(A) 29 days
(B) 29.35 days
(C) 29.53 days
(D) 30 days

Answer: (B) 29.35 days


Advanced Surveying MCQ and Answers – All Set


We hope the given Civil Engineer’s Advanced Surveying MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Advanced Surveying MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering Advanced Surveying MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment