MCQ for Highway Engineering – Set 12

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The statement, regarding the size of stones used at the wearing surface. “The size of a stone used on a road must be in due proportion to the space occupied by a wheel of ordinary dimensions on a smooth level surface. The point of contact will be found to be longitudinal about 2.5 cm and every piece of stone put into the road which exceeds 2.5 cm in any of its dimension is mischievous” was made by

(A) Telford
(B) Macadam
(C) Tresguet
(D) Sully

Answer: (B) Macadam


Q2. If the width of carriage way is 12.5 meters, outer edge 50 cm higher than the inner edge, the required super elevation is

(A) 50 cm
(B) 1 in 25
(C) 1 in 400
(D) 1 in 40

Answer: (B) 1 in 25


Q3. The maximum distance of the apex of a vertical curve of length L from the point of intersection of two grades + g1%, and – g2% (g1 > g2), is

(A) L(g1 – g2)/400
(B) L(g1 – g2)/800
(C) L(g1 + g2)/800
(D) L(g2 – g1)/300

Answer: (C) L(g1 + g2)/800


Q4. Bitumen of grade 80/100 means

(A) Its penetration value is 8 mm
(B) Its penetration value is 10 mm
(C) Its penetration value is 8 to 10 mm
(D) Its penetration value is 8 to 10 cm

Answer:(C) Its penetration value is 8 to 10 mm


Q5. If N is the net difference of grades, S is the minimum overtaken sight distance in meters, the length (L) of a summit curve, is

(A) NS/4
(B) NS2/4
(C) NS2/4.8
(D) NS2/9.6

Answer: (D) NS2/9.6


Q6. Pick up the incorrect statement from the following. On highways circular curves may be

(A) Simple curves
(B) Compound curves
(C) Reverse curves
(D) Vertical curves

Answer: (D) Vertical curves


Q7. Pick up the correct statement from the following:

(A) Safety fences are provided on either side of a roadway if embankments are in excess of 6 meters
(B) Safety fences are provided on outside of the curves of radii less than 750 m if the embankments are between 3 meters and 6 meters
(C) Guard stones are provided at 2.5 meters intervals if embankments are between 1.6 meters to 3 meters
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. Super-elevation on roads in snow bound areas, should generally not exceed

(A) 15 %
(B) 12 %
(C) 10 %
(D) 7 %

Answer: (D) 7 %


Q9. The desirable camber for straight roads with thin bituminous surfacing, is

(A) 1 in 33 to 1 in 25
(B) 1 in 40 to 1 in 33
(C) 1 in 150 to 1 in 140
(D) 1 in 160 to 1 in 140

Answer: (C) 1 in 150 to 1 in 140


Q10. I.R.T.D.A. (Indian Roads and Transport Development Association) was set up at Bombay in

(A) 1907
(B) 1917
(C) 1027
(D) 1937

Answer:(C) 1027


Q11. Passing zones are generally not provided on

(A) Summit curves
(B) Horizontal curves
(C) Two lane highways
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. If brakes of vehicles are effective, the vehicle-running at 30 km/hour comes to a stop in

(A) 10 meters
(B) 12 meters
(C) 15 meters
(D) 18 meters

Answer: (B) 12 meters


Q13. The maximum spacing of contraction joints in rigid pavements is

(A) 2.5 m
(B) 3.5 m
(C) 4.5 m
(D) 5.5 m

Answer: (C) 4.5 m


Q14. In a braking test, a vehicle traveling at 36 km ph was stopped at a braking distance of 8.0 m. The average value of the vehicle’s skid resistance (friction coefficient) is

(A) 0.64
(B) 6.25
(C) 0.16
(D) None of these

Answer: (C) 0.16


Q15. From the point of tangency before an intersection, the route markers are fixed at a distance of

(A) 15 m to 30 m
(B) 20 m to 35 m
(C) 40 m to 50 m
(D) 100 m to 150 m

Answer: (D) 100 m to 150 m


Highway Engineering MCQ – All Set

Highway Engineering Objective Questions Test – Set 01
Highway Engineering MCQ Questions – Set 02
Highway Engineering multiple questions – Set 03
Highway Engineering objective type questions pdf – Set 04
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers – Set 05
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 06
Highway Engineering Objective Questions and Answers pdf – Set 07
Objective Questions in Highway Engineering – Set 08
Highway Engineering Objective Type Questions – Set 09
Highway Engineering MCQ Practice Test – Set 10
Highway Engineering MCQ pdf – Set 11
MCQ for Highway Engineering – Set 12
MCQ on Highway Engineering pdf – Set 13
Highway Engineering material testing MCQ Test – Set 14
Highway Engineering online test – Set 15
Highway Engineering exam papers – Set 16
Highway Engineering exam questions pdf – Set 17
Highway Engineering MCQ Test Questions Online – Set 18
Civil Highway Engineering Practice Test – Set 19
Objective Questions Civil Highway Engineering – Set 20
Civil Engineering Test on Highway Engineering – Set 21
Highway Engineering – Civil Engineering Questions and Answers – Set 22
Highway Traffic Engineering Objective Questions Answers – Set 23
Highway Engineering objective questions and answers Set – 24

We hope the given Highway Engineering on Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Highway Engineering. If you have any queries related to Highway Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment