MCQ Fundamentals of Computer and Information Technology – Set 45

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The number of bits that are typically stored on each track of a magnetic disk is usually

(A) The same
(B) Different
(C) Depend on the program to be stored
(D) None of the above

Answer: (A) The same


Q2. A device used to measure the circuit density of a chip is

(A) Light pen
(B) Mouse
(C) LSI
(D) All of the above

Answer: (C) LSI


Q3. The first microprocessors produced by Intel Corpn. and Texas Instruments were used primarily to control small

(A) Microwave ovens
(B) Washing machines
(C) Calculators
(D) Personal computers

Answer: (C) Calculators


Q4. Which selection below best describes the term data processing?

(A) The collection of information or data
(B) The distribution of information or data
(C) The manipulation of information or data
(D) The storage of information or data

Answer: (C) The manipulation of information or data


Q5. A section of code to which control is transferred when a processor is interrupted is known as

(A) M
(B) SVC
(C) IP
(D) MDR

Answer: (A) M


Q6. The most important advantage of a video disk is

(A) Compactness
(B) Potential capacity
(C) Durability
(D) Cost effectiveness

Answer: (B) Potential capacity


Q7. In the third generation of computers:

(A) Distributed data processing first became popular
(B) An operating system was first developed
(C) High-level procedural languages were first used
(D) On-line, real-time systems first became popular

Answer: (D) On-line, real-time systems first became popular


Q8. Identity the advantages that Micro Channel Architecture offers over ISA.

(A) Automatic System Configuration
(B) Less Interference
(C) Multiple device handling (the system allows expansion boards to take complete of the bus for certain operations)
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q9. Where was the India’s first computer installed and when?

(A) Institute of Social Science, Agra, 1955
(B) Indian Institute of Statistics, Delhi, 1957
(C) Indian Statistical Institute, Calcutta, 1955
(D) Indian Institute of Science, Bangalore, 1971

Answer: (C) Indian Statistical Institute, Calcutta, 1955


Q10. When was the world’s first laptop computer introduced in the market and by whom?

(A) Hewlett-Packard, 1980
(B) Epson, 1981
(C) Laplink Travelling Software Inc, 1982
(D) Tandy Model-200, 1985

Answer: (B) Epson, 1981


Q11. Compilers and interpreters are themselves

(A) High-level language
(B) Codes
(C) Programs
(D) Mnemonics

Answer: (C) Programs


Q12. When was Apple Macintosh II microcomputer introduced in the market?

(A) 1964
(B) 1970
(C) 1983
(D) 1986

Answer: (C) 1983


Q13. Example of non-numerical data is

(A) Employee address
(B) Examination score
(C) Bank balance
(D) None of the above

Answer: (A) Employee address


Q14. A device designed to read information encoded into a small plastic card is

(A) Magnetic tape
(B) Badge reader
(C) Tape puncher
(D) Card puncher

Answer: (B) Badge reader


Q15. The software used to convert source program instructions to object instruction is known as

(A) Compiler
(B) Assembler
(C) Interpreter
(D) Language processor

Answer: (D) Language processor


Computer Fundamentals MCQ – All Set

Computer Fundamentals Basic Questions and Answers – Set 01
Computer Fundamentals Questions Answers pdf – Set 02
Computer Fundamentals Objective Questions and Answers Set – 03
Computer Fundamentals Multiple Choice Questions and Answers – Set 04
Computer Fundamentals Questions and Answers Doc – Set 05
Computer Fundamentals Questions and Answers for Interview – Set 06
Computer Fundamentals Questions and Answers for Bank Exams – Set 07
Basic Computer Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 08
Basic Computer Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 09
Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple Choice doc – Set 10
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers pdf Download – Set 11
Digital Computer Fundamentals Objective Questions and Answers – Set 12
Computer Fundamentals Questions and Answers pdf in English – Set 13
Computer Hardware Fundamentals Questions and Answers – Set 14
Computer Fundamentals Questions and Answers MCQ – Set 15
Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple – Set 16
Computer Fundamentals One Word Questions and Answers – Set 17
Computer Fundamentals MCQ Questions Answers pdf – Set 18
Computer Science Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 19
Computer Fundamentals Quiz Questions Answers – Set 20
Computer Fundamentals Short Questions and Answers – Set 21
Computer Fundamentals Short Questions and Answers pdf – Set 22
Computer Fundamentals Test Questions Answers – Set 23
Computer Fundamentals Test Questions Answers – Set 24
Top Asked Computer Fundamentals Questions and Answers – Set 25
Computer Fundamentals Objective Type Questions and Answers pdf – Set 26
Computer Fundamentals Viva Questions and Answers – Set 27
Computer Fundamentals Questions with Answers pdf – Set 28
Computer Fundamentals MCQ Questions with Answers – Set 29
Computer Fundamentals Multiple Choice Questions with Answers – Set 30
Objective Questions of Computer Fundamentals with Answers pdf – Set 31
Computer Fundamentals Questions pdf – Set 32
Computer Fundamentals MCQ Questions and Answers pdf Download – Set 33
Computer Fundamentals mcq Online Test – Set 34
computer fundamentals mcq online test set 35 pdf
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers – Set 36
Computer Fundamentals mcq with Answers – Set 37
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers doc – Set 38
Computer Fundamentals mcq Questions with Answers – Set 39
Digital Computer Fundamentals mcq – Set 40
Computer Fundamentals mcq for Placement – Set 41
Computer Fundamentals mcq pdf Free Download – Set 42
MCQ Fundamentals of Computer Science – Set 43
Computer Fundamentals Objective Questions mcq with Solutions – Set 44
MCQ Fundamentals of Computer and Information Technology – Set 45
Computer Fundamentals Objective Questions mcq with Solutions pdf – Set 46
MCQ on Computer Fundamentals with Answers – Set 47
MCQ on Computer Fundamentals pdf – Set 48
Computer Fundamentals Practice mcq Question and Answer – Set 49
Computer Fundamentals mcq Question Paper – Set 50
Computer Fundamentals Solved mcqs pdf – Set 51
Computer Fundamentals mcq Questions Answers pdf – Set 52
Computer Fundamentals mcqs with Answers pdf – Set 53
Computer Fundamentals mcq Questions pdf – Set 54
Computer Fundamentals mcqs pdf – Set 55
Computer Fundamentals mcq Online – Set 56
Computer Fundamentals mcq Test – Set 57
Computer Fundamentals mcq with Answers pdf – Set 58
Windows and Computer Fundamentals mcq – Set 59

We hope the given computer science Engineering on Computer Fundamentals MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer Fundamentals. If you have any queries related to computer science Engineering on Computer Fundamentals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment