MCQ Fundamentals of Computer Science – Set 43

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The purpose of an application program is to

(A) Convert program written in high level language to machine language
(B) Meet specific user needs
(C) Allow the operating system to control resources better
(D) Make off-line equipment run better

Answer: (B) Meet specific user needs


Q2. The first movie with terrific computer animation and graphics was released in 1982. What was its name?

(A) Star Wars
(B) Tron
(C) Forbidden Planet
(D) Dark Star

Answer: (B) Tron


Q3. Which of the following are often used to ensure that data has been accurately input to the computer?

(A) Digitizers
(B) Light pens
(C) Keyboards
(D) Input controls

Answer: (D) Input controls


Q4. Who is called the “grand-father” of the computer?

(A) Blaise Pascal
(B) Charles Babbage
(C) Joseph Jacquard
(D) Dr. Herman Hollerith

Answer: (B) Charles Babbage


Q5. Conversion of hexadecimal number 1D7F16 to a decimal number is

(A) 755110
(B) 877110
(C) 555710
(D) 778110

Answer: (A) 755110


Q6. Codes consisting of light and dark marks which may be optically read is known as

(A) Mnemonics
(B) Bar code
(C) Decoder
(D) None of the above

Answer: (B) Bar code


Q7. Which of the following terms is the most closely related to main memory?

(A) Non-volatile
(B) Permanent
(C) Control unit
(D) Temporary

Answer: (D) Temporary


Q8. 1024 bytes represent a

(A) Megabyte
(B) Gigabyte
(C) Kilobyte
(D) None of the above

Answer: (C) Kilobyte


Q9. The report card and merit list forms the

(A) Output data
(B) Data processing
(C) Central Processing
(D) Input data

Answer: (A) Output data


Q10. A 32 bit microprocessor has the word length equal to

(A) 2 bytes
(B) 4 bytes
(C) 8 bytes
(D) 32 bytes

Answer: (B) 4 bytes


Q11. An advantage of overlapped processing activities is:

(A) More effective use of the CPU
(B) Increased processing activities for the entire system
(C) Better coordination of I/O activities
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. Data division is the third division of a _ program.

(A) COBOL
(B) BASIC
(C) PASCAL
(D) FORTH

Answer: (A) COBOL


Q13. The original ASCII code used __ bits of each byte, reserving that last bit for error checking.

(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9

Answer: (B) 7


Q14. Who was the father of Punched Card Processing?

(A) J Presper Eckert
(B) Charles Babbage
(C) Dr. Herman Hollerith
(D) Blaise Pascal

Answer: (C) Dr. Herman Hollerith


Q15. A memory that does not change its contents without external causes is known as

(A) Dynamic memory
(B) Static memory
(C) RAM
(D) EEPROM

Answer: (B) Static memory


Computer Fundamentals MCQ – All Set

Computer Fundamentals Basic Questions and Answers – Set 01
Computer Fundamentals Questions Answers pdf – Set 02
Computer Fundamentals Objective Questions and Answers Set – 03
Computer Fundamentals Multiple Choice Questions and Answers – Set 04
Computer Fundamentals Questions and Answers Doc – Set 05
Computer Fundamentals Questions and Answers for Interview – Set 06
Computer Fundamentals Questions and Answers for Bank Exams – Set 07
Basic Computer Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 08
Basic Computer Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 09
Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple Choice doc – Set 10
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers pdf Download – Set 11
Digital Computer Fundamentals Objective Questions and Answers – Set 12
Computer Fundamentals Questions and Answers pdf in English – Set 13
Computer Hardware Fundamentals Questions and Answers – Set 14
Computer Fundamentals Questions and Answers MCQ – Set 15
Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple – Set 16
Computer Fundamentals One Word Questions and Answers – Set 17
Computer Fundamentals MCQ Questions Answers pdf – Set 18
Computer Science Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 19
Computer Fundamentals Quiz Questions Answers – Set 20
Computer Fundamentals Short Questions and Answers – Set 21
Computer Fundamentals Short Questions and Answers pdf – Set 22
Computer Fundamentals Test Questions Answers – Set 23
Computer Fundamentals Test Questions Answers – Set 24
Top Asked Computer Fundamentals Questions and Answers – Set 25
Computer Fundamentals Objective Type Questions and Answers pdf – Set 26
Computer Fundamentals Viva Questions and Answers – Set 27
Computer Fundamentals Questions with Answers pdf – Set 28
Computer Fundamentals MCQ Questions with Answers – Set 29
Computer Fundamentals Multiple Choice Questions with Answers – Set 30
Objective Questions of Computer Fundamentals with Answers pdf – Set 31
Computer Fundamentals Questions pdf – Set 32
Computer Fundamentals MCQ Questions and Answers pdf Download – Set 33
Computer Fundamentals mcq Online Test – Set 34
computer fundamentals mcq online test set 35 pdf
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers – Set 36
Computer Fundamentals mcq with Answers – Set 37
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers doc – Set 38
Computer Fundamentals mcq Questions with Answers – Set 39
Digital Computer Fundamentals mcq – Set 40
Computer Fundamentals mcq for Placement – Set 41
Computer Fundamentals mcq pdf Free Download – Set 42
MCQ Fundamentals of Computer Science – Set 43
Computer Fundamentals Objective Questions mcq with Solutions – Set 44
MCQ Fundamentals of Computer and Information Technology – Set 45
Computer Fundamentals Objective Questions mcq with Solutions pdf – Set 46
MCQ on Computer Fundamentals with Answers – Set 47
MCQ on Computer Fundamentals pdf – Set 48
Computer Fundamentals Practice mcq Question and Answer – Set 49
Computer Fundamentals mcq Question Paper – Set 50
Computer Fundamentals Solved mcqs pdf – Set 51
Computer Fundamentals mcq Questions Answers pdf – Set 52
Computer Fundamentals mcqs with Answers pdf – Set 53
Computer Fundamentals mcq Questions pdf – Set 54
Computer Fundamentals mcqs pdf – Set 55
Computer Fundamentals mcq Online – Set 56
Computer Fundamentals mcq Test – Set 57
Computer Fundamentals mcq with Answers pdf – Set 58
Windows and Computer Fundamentals mcq – Set 59

We hope the given computer science Engineering on Computer Fundamentals MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer Fundamentals. If you have any queries related to computer science Engineering on Computer Fundamentals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment