MCQ on Design of Steel Structures – Set 05

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Gantry girders are designed to resist

(A) Lateral loads
(B) Longitudinal loads and vertical loads
(C) Lateral, longitudinal and vertical loads
(D) Lateral and longitudinal loads

Answer: (C) Lateral, longitudinal and vertical loads


Q2. For a compression member with double angle section, which of the following section will give larger value of minimum radius of gyration?

(A) Equal angles back to back
(B) Unequal legged angles with long legs back to back
(C) Unequal legged angles with short legs back to back
(D) Both (B) and (C)

Answer: (B) Unequal legged angles with long legs back to back


Q3. Battening is preferable when the
(i) Column carries axial load only
(ii) Space between the two main components is not very large
(iii) Column is eccentrically loaded
The correct answer is

(A) Only (i)
(B) Only (iii)
(C) (i) and (ii)
(D) (ii) and (iii)

Answer: (C) (i) and (ii)


Q4. The distance between e.g. of compression and e.g. of tension flanges of a plate girder, is known as

(A) Overall depth
(B) Clear depth
(C) Effective depth
(D) None of these

Answer: (C) Effective depth


Q5. Pick up the correct statement from the following:

(A) The minimum pitch should not be less than 2.5 times the gross diameter of the river
(B) The minimum pitch should not be less than 12 times the gross diameter of the rivet
(C) The maximum pitch should not exceed 10 times the thickness or 150 mm whichever is less in compression
(D) All the above

Answer:(A) The minimum pitch should not be less than 2.5 times the gross diameter of the river


Q6. For a steel member of slenderness ratio 350, the allowable stress is 76 kg/cm2 if it is

(A) HTW grade of thickness exceeding 32 mm
(B) HT grade of thickness exceeding 45 mm
(C) HT grade of thickness not exceeding 45 mm
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q7. The effective length of a compression member of length L held in position at both ends but not restrained in direction, is

(A) L
(B) 0.67 L
(C) 0.85 L
(D) 1.5 L

Answer: (A) L


Q8. The gross section of the web of a beam is defined as

(A) Depth of the beam multiplied by its web thickness
(B) Width of the flange multiplied by its web thickness
(C) Sum of the flange width and depth of the beam multiplied by the web thickness
(D) None of these

Answer: (A) Depth of the beam multiplied by its web thickness


Q9. The main type of butt joints, is a double cover

(A) Shear riveted joint
(B) Chain riveted joint
(C) Zig-zag riveted joint
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q10. The live load for a sloping roof with slope 15°, where access is not provided to roof, is taken as

(A) 0.65 kN/m2
(B) 0.75 kN/m2
(C) 1.35 kN/m2
(D) 1.50 kN/m2

Answer: (A) 0.65 kN/m2


Q11. Pitch of tacking rivets, when double angles connected back to back and acting as tension members should not be more than

(A) 500 mm
(B) 600 mm
(C) 1000 mm
(D) 300 mm

Answer: (C) 1000 mm


Q12. Bearing stiffener in a plate girder is used to

(A) Transfer the load from the top flange to the bottom one
(B) Prevent buckling of web
(C) Decrease the effective depth of web
(D) Prevent excessive deflection

Answer: (B) Prevent buckling of web


Q13. Pick up the correct statement from the following:

(A) Dead load includes self-weight of the structure and super-imposed loads permanently attached to the structure
(B) Dead loads change their positions and vary in magnitude
(C) Dead loads are known in the beginning of the design
(D) None of these

Answer: (A) Dead load includes self-weight of the structure and super-imposed loads permanently attached to the structure


Q14. For a steel grillage footing to support two unequal column loads

(A) Line of action of the resultant of two column loads, is made to coincide with the centre of gravity of the base of the footing
(B) Trapezoidal shape is used for the base footing
(C) Projections of beams on either side in lower tier are such that bending moments under columns are equal
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. The central deflection of a simply supported steel beam of length L with a concentrated load W at the centre, is

(A) WL3/3EI
(B) WL4/3EI
(C) WL3/48EI
(D) 5WL4/384EI

Answer: (C) WL3/48EI



We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment