MCQ Practice on Building Construction – Set 09

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In the method of tube boring of soil investigation, the following is essential:

(A) A tube of about 2 meters length and 20 cm diameter with a cutting edge
(B) A flap valve at the bottom of tube is provided to extract the soil sample
(C) The tube is raised and lowered by 4 thick rope moving over a pulley suspended on a tripod stand
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. The maximum bearing capacity of soil is that of

(A) Black cotton soil
(B) Loose fine sandy soil
(C) Dry coarse sandy soil
(D) Hard rocks

Answer: (D) Hard rocks


Q3. Mansard roof is a roof which slopes in

(A) Two directions without break in the slope on each side
(B) Two directions with break in the slope on each side
(C) Four directions without break in the slope on each side
(D) Four directions with break in the slope on each side

Answer: (D) Four directions with break in the slope on each side


Q4. Slate

(A) Is a metamorphic rock
(B) Splits into thin sheets along its bedding planes
(C) Has a smooth surface and contains alumina and silica
(D) Possesses good water absorption capacity

Answer: (A) Is a metamorphic rock


Q5. Pick up the correct statement from the following:

(A) Cavity of a cavity wall should start near ground level
(B) Cavity of a cavity wall should terminate near eaves level of sloping roof
(C) Cavity of a cavity wall should terminate near coping of flat roof with parapet wall
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. If (φ) is the angle of repose of soil of weight w kg/m3, the horizontal pressure p at a depth of h meters per metre length of wall, is

(A) wh × [(1 – sin φ)/(1 + sin φ)]
(B) (wh/2) × [(1 – sin φ)/(1 + sin φ)]
(C) wh × √[(1 – sin φ)/(1 + sin φ)]
(D) wh × √[(1 + sin φ)/(1 – sin φ)]

Answer: (A) wh × [(1 – sin φ)/(1 + sin φ)]


Q7. The minimum depth of foundation in clayey soils is

(A) 0.5 m
(B) 0.7 m
(C) 0.9 m
(D) 1.2 m

Answer: (C) 0.9 m


Q8. The thickness of a reinforced brick partition wall, is generally kept

(A) 5 cm
(B) 10 cm
(C) 15 cm
(D) 20 cm

Answer: (B) 10 cm


Q9. Pick up the correct specification of one-room quarters generally adopted from the following:

(A) Six quarters in a row
(B) The size of room is either 3.5 m × 3 m or 4.2 m × 2.5 m
(C) The front verandah is kept 2 m wide
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q10. In case of Raymond pile

(A) Lengths vary from 6 m to 12 m
(B) Diameter of top of piles varies from 40 cm to 60 cm
(C) Diameter of pile at bottom varies from 20 cm to 28 cm
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. The term string is used for

(A) The underside of a stair
(B) Outer projecting edge of a tread
(C) A sloping member which supports the steps in a stair
(D) A vertical member between two treads

Answer: (C) A sloping member which supports the steps in a stair


Q12. The piece of a brick cut along the centre of width in such a way that its length is equal to that of full brick, is called

(A) Half brick
(B) Queen closer
(C) King closer
(D) Bevelled closer

Answer:(B) Queen closer


Q13. Herringbone bond is used for

(A) Walls having thickness more than 4 bricks
(B) Architectural finish to the face work
(C) Ornamental panels in brick flooring
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. The 19 cm × 9 cm side of a brick as seen in the wall face, is generally known as

(A) Stretcher
(B) Face
(C) Front
(D) Header

Answer: (A) Stretcher


Q15. Number of vertical joints in a stretcher course is x times the number of joints in the header course, where x is equal to

(A) 1/2
(B) 1
(C) 2
(D) 1/4

Answer: (A) 1/2


Building Construction MCQ with Answers


We hope the given Building Construction MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Construction MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment