MCQ Test Applied Mechanics and Graphic Statics – Set 14 :: Civil Engineering

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The frequency of oscillation on moon as compared to that on earth, will be

(A) 2.44 times more
(B) 2.44 times less
(C) 3 times less
(D) 3 times more

Answer: (B) 2.44 times less


Q2. The resultant of two forces P and Q is R. If Q is doubled, the new resultant is perpendicular to P. Then,

(A) P = R
(B) Q = R
(C) P = Q
(D) None of the above is correct

Answer: (B) Q = R


Q3. A bullet weighing 10 gm moves with a velocity of l km/sec. Its kinetic energy is
(i) 5000 Nm
(ii) 5000 kg.m
(iii) 5000 J
The correct answer is

(A) Only (ii)
(B) Both (i) and (iii)
(C) Both (ii) and (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)

Answer: (B) Both (i) and (iii)


Q4. The maximum velocity of a body vibrating with a simple harmonic motion of amplitude 150 mm and frequency 2 vibrations/sec, is

(A) 188.5 m/sec
(B) 18.85 m/sec
(C) 1.885 m/sec
(D) 0.18845 m/sec

Answer: (C) 1.885 m/sec


Q5. A sphere is resting on two planes BA and BC which are inclined at 45° and 60° respectively with the horizontal. The reaction on the plane BA will be

(A) Less than that on BC
(B) More than that of BC
(C) Equal to that on BC
(D) None of these

Answer: (B) More than that of BC


Q6. The moment of inertia of a circular lamina of diameter ‘d’, about an axis perpendicular to the plane of the lamina and passing through its centre, is

(A) πd4/12
(B) πd4/16
(C) πd4/24
(D) πd4/32

Answer: (D) πd4/32


Q7. The centre of gravity of the trapezium as shown in below figure from the side is at a distance of

(A) (h/3) × [(b + 2a)/(b + a)]
(B) (h/3) × [(2b + a)/(b + a)]
(C) (h/2) × [(b + 2a)/(b + a)]
(D) (h/2) × [(2b + a)/(b + a)]

Answer: (A) (h/3) × [(b + 2a)/(b + a)]


Q8. The moment of inertia of the shaded portion of the area shown in below figure about the X-axis, is

(A) 229.34 cm4
(B) 329.34 cm4
(C) 429.34 cm4
(D) 529.34 cm4

Answer: (C) 429.34 cm4


Q9. If ‘v’ and ‘ω’ are linear and angular velocities, the centripetal acceleration of a moving body along the circular path of radius ‘r’, will be

(A) r/v²
(B) v²/r
(C) r/ω²
(D) ω²/r

Answer: (B) v²/r


Q10. Cartesian form of the equation of catenary is

(A) y = c cosh x/c
(B) y = c sinh x/c
(C) y = c tan x/c
(D) y = c sin x/c

Answer: (A) y = c cosh x/c


Q11. A hoop of radius 3 m weighs 100 kg. It rolls along a horizontal floor so that at its centre of mass has a speed of 200 mm/sec. The work required to stop the hoop is

(A) 2 J
(B) 4 J
(C) 6 J
(D) 8 J

Answer: (B) 4 J


Q12. A funicular polygon cannot be made to pass through

(A) One specified point
(B) Two specified points
(C) Three specified points
(D) More than three specified points

Answer: (D) More than three specified points


Q13. The moment of inertia of a triangular section (base b, height h) about centroidal axis parallel to the base, is

(A) b3h/12
(B) bh3/3
(C) bh3/36
(D) bh3/2

Answer: (C) bh3/36


Q14. If a particle moves with a uniform angular velocity ‘ω’ radians/sec along the circumference of a circle of radius ‘r’, the equation for the velocity of the particle, is

(A) v = ω √(y² – r²)
(B) y = ω √(y – r)
(C) v = ω √(r² + y²)
(D) v = ω √(r² – y²)

Answer: (D) v = ω √(r² – y²)


Q15. From a solid cylinder of height 8 cm and radius 4 cm, a right circular cone is scooped out on the same base and having the same height as that of the cylinder. The C.G. of the remainder is at a height of

(A) 4.5 cm
(B) 5.0 cm
(C) 5.25 cm
(D) 5.5 cm

Answer: (B) 5.0 cm


Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ with Answers



We hope the given Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Applied Mechanics and Graphic Statics MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment