Multiple Choice Questions on Airport Engineering – Set 05

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Pick up the correct statement from the following:

(A) The centre line of the approach area coincides with that of the runway
(B) Approach areas are measured in horizontal surfaces
(C) Obstruction clearance surface and approach surface are same
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. According to the International Civil Aviation Organization (I.C.A.O.), the runway lengths of aerodromes, have been coded by

(A) Seven English alphabets
(B) Last Seven English alphabets
(C) First Seven English alphabets
(D) First seven natural numbers

Answer:(C) First Seven English alphabets


Q3. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) L.O.M. is installed at 7.2 km from the threshold
(B) L.M.M. is installed at 1.0 km from the threshold
(C) Localizer antenna is installed at 300 m from the other end of the runway
(D) Glide slope antenna is installed at the centre of the runway about 150 m on one side

Answer: (D) Glide slope antenna is installed at the centre of the runway about 150 m on one side


Q4. According to I.C.A.O. all markings on the runways are painted white and on taxiways

(A) Black
(B) Red
(C) Yellow
(D) Green

Answer: (C) Yellow


Q5. Pick up the correct statement from the following:

(A) The distance between the points of intersection of the extreme tangents to the transition curve is kept greater than 7500 m × sum of grade changes at the point of intersection
(B) The rate of change of grade is limited to 0.3% per 30 m length of the curve
(C) According to I.C.A.O. the maximum longitudinal gradient along a runway is limited to 1.5%
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. As per UK design criteria, if LCN of aircraft is between 1.25 to 1.5 times the LCN of pavement, then the number of movements allowed are

(A) Zero
(B) 300
(C) 3000
(D) Unrestricted

Answer: (B) 300


Q7. The slope of the obstruction clearance line from the boundary of the heliport should be

(A) 1 : 2
(B) 1 : 5
(C) 1 : 8
(D) 1 : 40

Answer:(C) 1 : 8


Q8. The runway orientation is made so that landing and takeoff are

(A) Against the wind direction
(B) Along the wind direction
(C) Perpendicular to wind direction
(D) None of these

Answer: (A) Against the wind direction


Q9. Effective length of a runway is the distance between

(A) Ends of the runway
(B) Point of intersection of the obstruction clearance line and the extended plane of the runway surface, and the other end of the runway
(C) Point of intersection of the glide path and the extended plane of the runway surface and the other end of the runway
(D) Ends of the clear way on either side

Answer: (B) Point of intersection of the obstruction clearance line and the extended plane of the runway surface, and the other end of the runway


Q10. If lift off distance of an craft is 2000 m, the clear way at the end of the runway should not be less than

(A) 145 m
(B) 152.5 m
(C) 162.5 m
(D) 172.5 m

Answer: (D) 172.5 m


Q11. According to I.C.A.O. the slope of transitional surface at right angles to the centre line of runway, is kept

(A) 1 in 4
(B) 1 in 5
(C) 1 in 6
(D) 1 in 7

Answer:(D) 1 in 7


Q12. Consider the following statements: Wind rose diagram is used for the purposes of

  1. Runway orientation
  2. Estimating the runway capacity
  3. Geometric design of holding apron of these statements

(A) 1 and 2 are correct
(B) 2 and 3 are correct
(C) 1 and 3 are correct
(D) 1 alone is correct

Answer: (D) 1 alone is correct


Q13. The height of the pilot’s eye above the runway surface is assumed

(A) 1 m
(B) 3 m
(C) 4 m
(D) 5 m

Answer: (B) 3 m


Q14. The depressions and undulations in the pavement, are caused due to

(A) Improper compaction of sub-grade
(B) Impact of heavy wheel loads
(C) Punching effect
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. The length of a runway under standard atmospheric conditions is 1800 m. If the actual reduced level of the site is 1200 m, the design length of the runway is

(A) 2360 m
(B) 2460 m
(C) 2560 m
(D) 2660 m

Answer: (C) 2560 m


Airport Engineering MCQ and Answers – All Set


We hope the given Airport Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Airport Engineering. If you have any queries related to Airport Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment