Multiple Choice Test Building Construction – Set 15

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In grillage foundations a minimum 15 cm cover is provided on

(A) Upper flange of top tier
(B) Lower beam of lower tier
(C) Ends of external beams
(D) None to these

Answer: (B) Lower beam of lower tier


Q2. The stepped structure provided for lateral support of a structure, is

(A) Retaining wall
(B) Breast wall
(C) Buttress
(D) Parapet wall

Answer: (C) Buttress


Q3. For brick construction, the lime-sand mortar, is

(A) 1 : 1
(B) 1 : 2
(C) 1 : 3
(D) 1 : 4

Answer: (B) 1 : 2


Q4. Stability of an existing structure may be disturbed by

(A) Rising of water table
(B) Vibrations caused by traffic movements
(C) Mining in the neighborhood
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q5. Raft foundations are used for:

(A) Providing increased area of foundation over poor bearing capacity of soil
(B) Spanning over small soft or loose pockets
(C) Counter acting the hydrostatic effect
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. The least bearing capacity of soil is that of

(A) Hard rock
(B) Moist clay
(C) Soft rock
(D) Coarse sandy soil

Answer: (B) Moist clay


Q7. The Auger boring method is not suitable for

(A) Very hard soil
(B) Cemented soil
(C) Vary soft soil
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) In Flemish bond, headers and stretchers are laid alternately in the same course
(B) In Flemish bond every header in each course lies centrally over every stretcher of the underlying course
(C) In English bond, stretchers are laid in every course
(D) In English bond, headers and stretchers are laid in alternate courses

Answer: (C) In English bond, stretchers are laid in every course


Q9. The maximum permissible differential settlement, in case of foundations in clayey soil, is usually limited to

(A) 10 mm
(B) 20 mm
(C) 30 mm
(D) 40 mm

Answer: (D) 40 mm


Q10. Dampness causes

(A) Efflorescence
(B) Bleaching of paints
(C) Crumbling of plaster
(D) Growth of termites

Answer: (D) Growth of termites


Q11. Stud(s) of a common wooden partition

(A) Are vertical wooden members
(B) Is the upper horizontal wooden member
(C) Is the lower horizontal wooden member
(D) Are the intermediate horizontal wooden members

Answer: (A) Are vertical wooden members


Q12. Pick up the correct statement from the following:

(A) English bond is used for brick masonry to support heavy loads
(B) Double-Flemish bond is suitable for brick masonry to give uniform face appearance
(C) The stretcher bond is used for the construction of half brick masonry brick
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. The pile which supports the load partly by friction and partly by resting on hard stratum, is called

(A) Friction pile
(B) Bearing pile
(C) Friction bearing pile
(D) Rough pile

Answer: (C) Friction bearing pile


Q14. The additional piles which are driven to increase the capacity of supporting loads on vertical piles, are known

(A) Construction piles
(B) Raking piles
(C) Eccentric piles
(D) Sinking piles

Answer: (B) Raking piles


Q15. The black cotton soil

(A) Undergoes volumetric changes
(B) Swells excessively when wet
(C) Shrinks excessively when dry
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Building Construction MCQ with Answers


We hope the given Building Construction MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Construction MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment