Networking Multiple Choice Questions – Set 04

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. How many cross points are needed in a single stage switch with 40 inputs and 50 outputs.

(A) 40
(B) 50
(C) 90
(D) 2000

Answer: (D) 2000


Q2. In multicast routing with spanning tree method, a network with n groups, each with an average of m members, for each group we require _.

(A) n pruned spanning trees must be stored for a total of mn trees
(B) m pruned spanning trees must be stored for a total of m trees
(C) n pruned spanning trees must be stored for a total of n trees
(D) m pruned spanning trees must be stored for a total of mn trees

Answer: (D) m pruned spanning trees must be stored for a total of mn trees


Q3. The network in which all the nodes are symmetric and there is no central control or hierarchy is __

(A) MANET
(B) Client Server Technology
(C) Peer-to-Peer
(D) None of these

Answer: (C) Peer-to-Peer


Q4. Time out determination policy is used in _

(A) Network layer
(B) Data link layer
(C) Transport layer
(D) Application layer

Answer: (C) Transport layer


Q5. If the buffer fills and a packet segment is dropped, then dropping all the rest of the segments from that packet, since they will be useless is called _

(A) Priority dropping
(B) Tail dropping
(C) Age based dropping
(D) None of these

Answer: (B) Tail dropping


Q6. __ Algorithm is used in transparent bridges.

(A) Forward Learning
(B) Backward Learning
(C) Reverse Backward Learning
(D) Reverse Forward Learning

Answer: (B) Backward Learning


Q7. In _ transmission, the channel capacity is shared by both communicating devices at all times.

(A) Simplex
(B) Half-duplex
(C) Full-duplex
(D) Automatic

Answer: (C) Full-duplex


Q8. In _ to send a multicast message a host sends it to the core, which then does the multicast along the spanning tree.

(A) Core based Trees
(B) AVL trees
(C) Binary trees
(D) Sparse trees

Answer: (A) Core based Trees


Q9. In __, each packet of a message follows the same path from sender to receiver.

(A) Circuit switching
(B) Message switching
(C) Virtual approach to packet switching
(D) Datagram approach to packet switching

Answer: (A) Circuit switching


Q10. The regions in Hierarchical routing are grouped in to __

(A) Clusters
(B) Zones
(C) Blocks
(D) Cells

Answer: (A) Clusters


Q11. Repeater function in the __ layer.

(A) Physical
(B) Data link
(C) Network
(D) None of these

Answer:(A) Physical


Q12. The PSTN is an example of a __ network.

(A) Packet switched
(B) Circuit switched
(C) Message switched
(D) None of these

Answer:(B) Circuit switched


Q13. The hosts which are basically stationary hosts who move from one fixed site to another from time to time but use the network only when are physically connected to it are called _

(A) Migratory hosts
(B) Stationary hosts
(C) Mobile hosts
(D) Random hosts

Answer: (A) Migratory hosts


Q14. A normal Flooding technique is an example of _

(A) Multicasting
(B) Uni-casting
(C) Telecasting
(D) Broadcasting

Answer: (D) Broadcasting


Q15. The processes that keep track of hosts whose home is in the area, but who currently visiting another area is _.

(A) Home agent
(B) Mobile agent
(C) Foreign agent
(D) User agent

Answer: (A) Home agent


Computer Networks MCQ – All Set

Computer Networks Computer Based MCQ Test – Set 01
Networking Questions and Answers – Set 02
Computer Networking MCQ Practice Test – Set 03
Networking Multiple Choice Questions – Set 04
Networking Multiple Choice Questions – Set 05
Computer Networks MCQ Exam Questions – Set 06
Computer Networks Interview MCQ Questions – Set 07

We hope the given computer science Engineering on Computer Networks MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer Networks. If you have any queries related to computer science Engineering on Computer Networks MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment