Objective Questions Civil Highway Engineering – Set 20

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. If the rate of change of grade permitted along a vertical curve is r and total change of grade is g%, the length L of the curve to be provided, is

(A) L = (r × 100/g) m
(B) L = (g × 100/r) m
(C) L = (r + g) × 100 m
(D) L = [100/(r + g)] m

Answer: (B) L = (g × 100/r) m


Q2. To indicate proper control of consistency of a freshly mixed concrete for pavement construction, the slump should be between

(A) 3 to 5 cm
(B) 4 to 6 cm
(C) 5 to 7 cm
(D) 7 to 10 cm

Answer: (D) 7 to 10 cm


Q3. The period of long term plan for the development of roads in India, known as Bombay Plan (Aug. 1958), is

(A) 5 years
(B) 10 years
(C) 15 years
(D) 20 years

Answer: (D) 20 years


Q4. The standard equation of a cubic parabolic transition curve provided on roads, is

(A) y = x3/6 RL
(B) y = x/6 RL
(C) y = l2/6 RL
(D) y = l3/6 RL

Answer: (A) y = x3/6 RL


Q5. If the cross slope of a country is 25% to 60%, the terrain is classified as

(A) Plain
(B) Rolling
(C) Steep
(D) Mountainous

Answer: (D) Mountainous


Q6. California Bearing Ratio method of designing flexible pavements is more accurate as it involves

(A) Characteristics of soils
(B) Traffic intensities
(C) Character of the road making materials
(D) None of these

Answer: (C) Character of the road making materials


Q7. The traffic carrying capacity of a single lane, depends on

(A) Type of the vehicles
(B) Level crossings
(C) Road intersections
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. To prevent movement of moisture from sub-grade to road pavement at the same level as that of water-table, thickness of a cut off layer of coarse sand, is

(A) 15 cm
(B) 20 cm
(C) 30 cm
(D) 45 cm

Answer: (A) 15 cm


Q9. The absolute minimum radius of horizontal curve for a design speed 60 km ph is

(A) 131 m
(B) 210 m
(C) 360 m
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q10. In complex situations, total time required for a driver to form a judgement and to act, may be taken as

(A) 1.0 sec
(B) 1.5 sec
(C) 2.0 sec
(D) 3.0 sec

Answer: (D) 3.0 sec


Q11. Retaining walls are generally constructed with dry rubble stones with 60 cm top width and

(A) 1 : 2 front batter
(B) 1 : 3 front batter
(C) 1 : 4 front batter
(D) 1 : 5 front batter

Answer: (B) 1 : 3 front batter


Q12. If V is the design speed of vehicles in km/hour, the change of radial acceleration in meters/sec3, is

(A) 65/(70 + V)
(B) 60/(70 + V)
(C) 70/(65+ V)
(D) 70/(60 + V)

Answer: (C) 70/(65+ V)


Q13. Full amount of extra width of a pavement on the curve, is provided at

(A) Beginning of the transition curve
(B) Centre of the transition curve
(C) Beginning of the circular curve
(D) Centre of the circular curve

Answer: (C) Beginning of the circular curve


Q14. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) Tresguet did not provide the top camber for the drainage of surface water
(B) Tresguet provided the top camber for the drainage of surface water
(C) Telford provided two layers of stones in the central 5.4 m width and one layer was provided on the sides
(D) Macadam provided a camber to the formation at the dug-up state, to drain percolated water

Answer: (A) Tresguet did not provide the top camber for the drainage of surface water


Q15. If the number of lanes on the carriageway of a road is more than two, the total width of lane ways is equal to 3.0 m

(A) + 0.60 m
(B) + 0.70 m
(C) + 0.90 m
(D) + 1.50 m

Answer: (B) + 0.70 m


Highway Engineering MCQ – All Set

Highway Engineering Objective Questions Test – Set 01
Highway Engineering MCQ Questions – Set 02
Highway Engineering multiple questions – Set 03
Highway Engineering objective type questions pdf – Set 04
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers – Set 05
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 06
Highway Engineering Objective Questions and Answers pdf – Set 07
Objective Questions in Highway Engineering – Set 08
Highway Engineering Objective Type Questions – Set 09
Highway Engineering MCQ Practice Test – Set 10
Highway Engineering MCQ pdf – Set 11
MCQ for Highway Engineering – Set 12
MCQ on Highway Engineering pdf – Set 13
Highway Engineering material testing MCQ Test – Set 14
Highway Engineering online test – Set 15
Highway Engineering exam papers – Set 16
Highway Engineering exam questions pdf – Set 17
Highway Engineering MCQ Test Questions Online – Set 18
Civil Highway Engineering Practice Test – Set 19
Objective Questions Civil Highway Engineering – Set 20
Civil Engineering Test on Highway Engineering – Set 21
Highway Engineering – Civil Engineering Questions and Answers – Set 22
Highway Traffic Engineering Objective Questions Answers – Set 23
Highway Engineering objective questions and answers Set – 24

We hope the given Highway Engineering on Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Highway Engineering. If you have any queries related to Highway Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment