Objective Questions on Building Construction – Set 04

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. According to National Building Code, the hydrants in water mains is provided at minimum interval of

(A) 50 m
(B) 60 m
(C) 75 m
(D) 90 m

Answer:(C) 75 m


Q2. The vertical distance between the springing line and highest point of the inner curve of an arch is known as

(A) Intrados
(B) Rise
(C) Spandril
(D) Extrados

Answer: (B) Rise


Q3. The width of the hollow space between two walls of a cavity wall should not exceed

(A) 5 cm
(B) 7.5 cm
(C) 10 cm
(D) 15 cm

Answer: (C) 10 cm


Q4. The concrete slump recommended for foundations, is

(A) 25 to 50 mm
(B) 30 to 125 mm
(C) 50 to 100 mm
(D) 75 to 125 mm

Answer: (C) 50 to 100 mm


Q5. The X-ray rooms are plastered with

(A) Plaster of Paris
(B) Barium plaster
(C) Martin’s cement
(D) Keen’s cement

Answer: (B) Barium plaster


Q6. The entrained concrete is used in lining walls and roofs for making

(A) Heat insulated
(B) Sound insulated
(C) Neither (a) nor (b)
(D) Both (a) and (b)

Answer: (D) Both (a) and (b)


Q7. The predominant constituent which is responsible for strength in granite is

(A) Quartz
(B) Felspar
(C) Mica
(D) None of the above

Answer: (A) Quartz


Q8. Pick up the correct statement from the following:

(A) In a king post truss, principal rafter and tie beams are jointed together with a bridle joint
(B) Joint between the principal rafter and the king post is made by making tenon and mortise respectively
(C) Joint between strut and king post, is generally of mortise and tenon type
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. The type of footing which is used to transmit heavy loads through steel columns is

(A) Raft foundation
(B) Grillage foundation
(C) Well foundation
(D) Isolated footing

Answer: (B) Grillage foundation


Q10. The depth of concrete bed of the foundation depends upon

(A) The projection of the concrete block beyond the footing over it
(B) The upward soil pressure
(C) The mix of the concrete
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. To ensure that supporting area of an offset footing of a boundary wall is fully compressive, the C.G. of load must act

(A) At the centre of the base
(B) Within the middle third of the base
(C) Within the middle fifth of the base
(D) Neither (a), (b) nor (c)

Answer: (B) Within the middle third of the base


Q12. Sum of tread and rise must lie between

(A) 300 to 350 mm
(B) 400 to 450 mm
(C) 500 to 550 mm
(D) 600 to 650 mm

Answer: (B) 400 to 450 mm


Q13. Dutch bond is a modification of

(A) English bond
(B) Stretcher bond
(C) Header bond
(D) Single Flemish bond

Answer: (A) English bond


Q14. A pre-stressed concrete pile is

(A) Easy to handle
(B) Lighter in weight
(C) Extremely durable
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. The size of a floor tile commonly used, is

(A) 15 cm × 15 cm × 1.8 cm
(B) 20 cm × 20 cm × 2 cm
(C) 22.5 × 22.5 cm × 2.2 cm
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Building Construction MCQ with Answers


We hope the given Building Construction MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Construction MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment