Objective Questions on Docks and Harbour Engineering – Set 02

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In basins subjected to strong winds and tide, the length of the berthing area should not be less than

(A) The length of design vessel
(B) The length of design vessel + 10% clearance between adjacent vessels
(C) The length of design vessel + 20% clearance between adjacent vessels
(D) Twice the length of design vessel

Answer: (C) The length of design vessel + 20% clearance between adjacent vessels


Q2. Assertion A: Intervention of undulations in the sea bed reduces the depth of wave at the section.
Reason R: No wave can have a height greater than the depth of water through which it passes
Select your answer based on the coding system given below:

(A) Both A and R is true and R is correct explanation of A
(B) Both A and R is true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: (A) Both A and R is true and R is correct explanation of A


Q3. Which of the following is a fixed type mooring accessory?

(A) Bollard
(B) Buoys
(C) Cables
(D) Anchors

Answer: (A) Bollard


Q4. A ship strikes the berth generally at an angle

(A) 90° with the face of the dock
(B) 45° with the face of the dock
(C) 30° with the face of the dock
(D) 10° with the face of the dock

Answer: (D) 10° with the face of the dock


Q5. Surf zone is:

(A) The fathom line of 10 m depth
(B) The fathom line of 5 m depth
(C) The swell of the sea breaking on the shore or reefs
(D) The coast line attacked by the waves

Answer:(C) The swell of the sea breaking on the shore or reefs


Q6. According to the recommendations of International Navigational Congress in 1912, the ratio of length to width at the entrance for cargo vessels is

(A) 5.5 and 6.0 to 1
(B) 6.2 and 6.8 to 1
(C) 7.4 and 7.8 to 1
(D) 8.2 and 8.5 to 1

Answer: (C) 7.4 and 7.8 to 1


Q7. If ‘Hs’ is the significant wave height, then the average wave height and highest wave height respectively are given by

(A) 0.6 Hs and 1.67 Hs
(B) 0.6 Hs and 1.87 Hs
(C) 1.27 Hs and 1.87 Hs
(D) 1.27 Hs and 1.67 Hs

Answer: (B) 0.6 Hs and 1.87 Hs


Q8. Assertion A: Basin walls have to be of much greater height than dock walls.
Reason R: Tidal basins are subject to fluctuations of levels due to tidal variations
Select your answer based on the coding system given below:

(A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R is true but R is not correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: (A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A


Q9. Consider the following statements.
(i) Fender is the cushion provided on the face of the jetty for ships to come in contact,
(ii) Slip is the space of water area between two adjacent piers where ships are berthed,
(iii) Pier head is a structure constructed near the tip of break water near the harbour entrance.
Of the statements

(A) (i) and (ii) are correct
(B) (ii) and (iii) are correct
(C) (i) and (iii) are correct
(D) (i), (ii) and (iii) are correct

Answer: (D) (i), (ii) and (iii) are correct


Q10. The difference in height between highest high water and lowest low water is called

(A) Mean range
(B) Maximum range
(C) Maximum rise
(D) Mean rise

Answer: (B) Maximum range


Q11. Pick up the correct statement from the following:

(A) A harbour without any port complex, is called a refuge harbour
(B) A harbour used for fishery, is called fishery harbour
(C) The terminal building of a commercial harbour consists of an administrative block, customs clearance and ware-houses
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. Pick up the correct statement from the following:

(A) For nautical purposes, low water level is generally referred to by the navigators
(B) The depth of the bed of the sea from the surface of water is called sounding
(C) The contour lines on the bed of a water body are called fathoms
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. When a ship floats at its designed water line, the vertical distance from water line to the bottom of the ship is known as

(A) Beam
(B) Depth
(C) Free-board
(D) Draft

Answer: (D) Draft


Q14. Which of the following structures protects the shore by trapping of littoral drift?

(A) Groynes
(B) Sea walls
(C) Revetments
(D) Moles

Answer: (A) Groynes


Q15. The maximum harbour depth below lowest low water is generally equal to
(i) Loaded draft + 1.2 m when bottom is rock
(ii) Loaded draft + 1.8 m when bottom is soft
(iii) Loaded draft + 1.2 m when bottom is soft
(iv) Loaded draft + 1.8 m when bottom is rock
Of these statements

(A) (i) and (ii) are correct
(B) (i) and (iii) are correct
(C) (ii) and (iv) are correct
(D) (iii) and (iv) are correct

Answer: (D) (iii) and (iv) are correct



We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment