Objective Type Questions with Answers Building Construction – Set 07

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The important test to be conducted on a stone used in docks and harbors is

(A) Hardness test
(B) Workability test
(C) Weight test
(D) Toughness test

Answer:(C) Weight test


Q2. Vertical construction joints are provided where the shearing forces are minimum in the case of

(A) Slabs
(B) Beams
(C) Girders
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q3. The window which projects outside a room of a building for admitting more light and air, is known

(A) Bay window
(B) Casement window
(C) Lantern window
(D) Dormer window

Answer:(A) Bay window


Q4. The angular steps used for changing direction of the stairs, are called

(A) Round steps
(B) Angular steps
(C) Winders
(D) Radial steps

Answer: (C) Winders


Q5. The member which is placed horizontally to support common rafter of a sloping roof, is

(A) Purlin
(B) Cleat
(C) Batten
(D) Strut

Answer: (A) Purlin


Q6. Single Flemish bond consists of

(A) Double Flemish bond facing and English bond backing in each course
(B) English bond facing and double Flemish bond backing in each course
(C) Stretcher bond facing and double Flemish bond backing in each course
(D) Double Flemish bond facing and header bond backing in each course

Answer: (A) Double Flemish bond facing and English bond backing in each course


Q7. In the construction of arches, sand box method is used for

(A) Centring
(B) Actual laying of arch work
(C) Striking of centring
(D) None of the above

Answer:(C) Striking of centring


Q8. The concrete slump recommended for columns, is

(A) 25 to 50 mm
(B) 25 to 75 mm
(C) 75 to 125 mm
(D) 50 to 100 mm

Answer: (C) 75 to 125 mm


Q9. A covering of concrete placed on the exposed top of an external wall, is known as

(A) Cornice
(B) Coping
(C) Frieze
(D) Lintel

Answer: (B) Coping


Q10. The foundations are placed below ground level, to increase

(A) Strength
(B) Workability
(C) Stability of structure
(D) All the above

Answer: (C) Stability of structure


Q11. In English garden wall bond

(A) One course of headers to three or five course of stretchers
(B) Queen closer in provided in each heading course
(C) The middle course of stretchers is started with a header to give proper vertical joints
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. The minimum width of a stair in residential buildings, is

(A) 55 cm
(B) 70 cm
(C) 85 cm
(D) 100 cm

Answer: (C) 85 cm


Q13. The bond in which headers and stretchers are laid in alternate courses and every stretcher course is started with a three fourth brick bat, is known as

(A) English cross bond
(B) Dutch bond
(C) Monk bond
(D) Rat-trap bond

Answer: (B) Dutch bond


Q14. The type of bond in a brick masonry containing alternate courses of stretchers and headers, is called

(A) Flemish bond
(B) English bond
(C) Stretcher bond
(D) Header bond

Answer: (B) English bond


Q15. The function of king post in a king post roof truss is

(A) To support the frame work of the roof
(B) To receive the ends of principal rafter
(C) To prevent the walls from spreading outward
(D) To prevent the tie beam from sagging at its centre

Answer: (D) To prevent the tie beam from sagging at its centre


Building Construction MCQ with Answers


We hope the given Building Construction MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Construction MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment