Online Exams Advanced Surveying – Set 07

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. ‘H’ is the flying height above mean ground level and ‘f’ is the principal distance of a vertical photograph. The mean scale of the photographs is

(A) H. f
(B) H/f
(C) f/H
(D) H + f

Answer: (C) f/H


Q2. The scale of a tilted photograph of focal length f, taken from an altitude H, along the plate parallel through plumb point, is

(A) f/H sec θ
(B) f sec θ/H
(C) f/H
(D) f/H cos ½θ

Answer: (B) f sec θ/H


Q3. The zenith is the point on the celestial sphere

(A) East of observer
(B) West of observer
(C) North of observer
(D) South of observer

Answer: (D) South of observer


Q4. If the image of a triangulation station of R.L. 500 m is 4 cm from the principal point of a vertical photo taken from an altitude of 2000 m, above datum, the height displacement will be

(A) 2 mm
(B) 4 mm
(C) 6 mm
(D) 10 mm

Answer: (D) 10 mm


Q5. G.M.T. corresponding to given mean time, equals

(A) L.M.T. – East longitude in time
(B) L.M.T. + East longitude in time
(C) L.M.T. – West longitude in time
(D) None of these

Answer: (A) L.M.T. – East longitude in time


Q6. Rotation of the camera at exposure about its vertical axis, is known as

(A) Swing
(B) Tilt
(C) Tip
(D) None of these

Answer: (A) Swing


Q7. Latitude of the observer’s position is equal to altitude of

(A) North pole
(B) Pole star
(C) Celestial pole
(D) All the above

Answer: (C) Celestial pole


Q8. The scale of the photography taken from a height of 300 m, with a camera of focal length 15 cm, is

(A) 1 : 10,000
(B) 1 : 15,000
(C) 1 : 20,000
(D) 1 : 30,000

Answer: (C) 1 : 20,000


Q9. In a spherical triangle ABC, right angled at C, sin b equals

(A) sin a cos A
(B) cos a sin A
(C) tan a cot A
(D) cot A tan a

Answer: (C) tan a cot A


Q10. The flying height of the camera is 1,000 m above mean ground level, the distance of the top of a building from a nadir point is 10 cm and the relief displacement of building is 7.2 mm. The height of the building, is

(A) 52 m
(B) 62 m
(C) 72 m
(D) 82 m

Answer: (C) 72 m


Q11. Rotation of the camera at exposure about horizontal axis normal to the line of flight, is known as

(A) Swing
(B) Tilt
(C) Tip
(D) None of these

Answer: (C) Tip


Q12. The position of the sun when its north declination is maximum is known as

(A) Vernal equinox
(B) Autumnal equinox
(C) Summer solstice
(D) Winter solstice

Answer: (C) Summer solstice


Q13. The meridian of a place is

(A) A great circle passing through the place and the poles
(B) A great circle whose plane is perpendicular to the axis of rotation and it also passes through the place
(C) A semi-circle which passes through the place and is terminated at the poles
(D) An arc of the great circle which passes through the place and is perpendicular to the equator

Answer: (C) A semi-circle which passes through the place and is terminated at the poles


Q14. Pick up the correct statement from the following:

(A) The angle between the plane of the negative and the horizontal plane containing perspective axis is the tilt of the photograph
(B) The direction of maximum tilt is defined by the photo principal line
(C) The principal plane is truly vertical plane which contains perspective centre as well as principal point and plumb point
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. Sidereal day

(A) Is the period of time taken by the earth in making a complete rotation with reference to stars
(B) Is slightly shorter than an ordinary solar day
(C) Is divided into the conventional hours, minutes and seconds
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Advanced Surveying MCQ and Answers – All Set


We hope the given Civil Engineer’s Advanced Surveying MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Advanced Surveying MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering Advanced Surveying MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment