Online Test Building Construction – Set 08

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The dimensions of a half queen closer, are

(A) 9 cm × 9 cm × 9 cm
(B) 9 cm × 9 cm × 4.5 cm
(C) 9 cm × 4.5 cm × 9 cm
(D) 1.8 cm × 4.5 cm × 9 cm

Answer: (C) 9 cm × 4.5 cm × 9 cm


Q2. The vertical posts placed at the top and bottom ends of a flight supporting the hand rail are known as

(A) Balusters
(B) Newel posts
(C) Balustrades
(D) Railings

Answer: (B) Newel posts


Q3. Pick up the correct statement from the following:

(A) A combined footing is so proportioned that centre of gravity of supporting area coincides with centre of gravity of two column loads
(B) A combined footing may be either rectangular or trapezoidal in shape
(C) Trapezoidal shaped footings may be provided under any loading
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. For plastering the exposed brick walls, the cement sand mortar should be

(A) 1 : 2
(B) 1 : 3
(C) 1 : 4
(D) 1 : 6

Answer: (C) 1 : 4


Q5. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) The function of foundation is to distribute the load of super structure over a large bearing area
(B) No timbering is required for shallow trenches
(C) Shallow foundations can be constructed on made-up soil
(D) Black cotton soil is very good for foundation bed

Answer: (D) Black cotton soil is very good for foundation bed


Q6. Minimum width of landing should be

(A) Equal to width of stairs
(B) Half the width of stairs
(C) Twice the width of stairs
(D) One fourth the width of stairs

Answer: (A) Equal to width of stairs


Q7. The stone blocks approximately triangular in shape, used as steps, are known

(A) Stone steps
(B) Built up steps
(C) Spandril steps
(D) None of these

Answer: (C) Spandril steps


Q8. For the construction of flyovers in sandy soils, the type of foundation provided, is

(A) Strap footing
(B) Raft footing
(C) Combined footing
(D) Pier footing

Answer: (D) Pier footing


Q9. For a wall carrying heavy load on low bearing capacity soil,

(A) Lean concrete bed is provided
(B) Thick concrete bed is provided
(C) Reinforced concrete bed is provided
(D) Both (a) and (c) of the above

Answer: (D) Both (a) and (c) of the above


Q10. As compared to English bond, double Flemish bond is

(A) Stronger
(B) More compact
(C) Costly
(D) None of the above

Answer: (B) More compact


Q11. For a rectangular foundation of width b, eccentricity of load should not exceed

(A) b/2
(B) b/3
(C) b/4
(D) b/6

Answer: (D) b/6


Q12. While investigating the site, a thick layer of fairly firm clay over a deep layer of soft clay is encountered. In such a situation, the following type of foundation is useful:

(A) Pile formation
(B) Raft foundation
(C) Grillage foundation
(D) None of these

Answer: (B) Raft foundation


Q13. Pick up the correct statement from the following:

(A) The cost of square rooms is less
(B) The expenditure on the foundation and roof for the double storeyed building is nearly half of that for the ground storeyed building
(C) The cost of construction of a house may be minimized by restricting the height floors
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. The type of pile which is driven at an inclination to resist inclined forces is known as

(A) Friction pile
(B) Sheet pile
(C) Batter pile
(D) Anchor pile

Answer: (C) Batter pile


Q15. The type of arch used for high class buildings where appearance is of prime importance, is known as

(A) Ashlar arch
(B) Rubble arch
(C) Gauged brick arch
(D) Axed brick arch

Answer: (A) Ashlar arch


Building Construction MCQ with Answers


We hope the given Building Construction MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Construction MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment