Practice Test Advanced Surveying – Set 12

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. According to Napier’s Rules of circular parts for a right angled triangle, sine of middle part equals the product of

(A) Tangents of two adjacent parts
(B) Sines of two adjacent parts
(C) Cosines of two adjacent parts
(D) Both (a) and (b) above

Answer:(D) Both (a) and (b) above


Q2. If the equatorial distance between two meridians is 100 km, their distance at 60° latitude will be

(A) 1000 km
(B) 800 km
(C) 600 km
(D) 500 km

Answer: (D) 500 km


Q3. The angle between the observer’s meridian and declination circle of a heavenly body, is known as

(A) Hour angle
(B) Azimuth
(C) Right ascension
(D) Declination

Answer: (A) Hour angle


Q4. Pick up the correct statement from the following:

(A) The plane passing through the perspective centre of a stereo pair and a ground point, is known as basal plane
(B) Each pair of image points on stereo pair have their own basal plane
(C) Relative orientation means reconstructing the basal plane
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q5. The correction for parallax, is

(A) – 8″.8 cos α
(B) + .8″ sin α
(C) + 8″.8 cos α
(D) – 8″.8 cos α

Answer: (C) + 8″.8 cos α


Q6. If two points differing by 1° of latitude and of the same longitude is 110 km apart on the earth, then two astronomical positions on the moon is about

(A) 10 km
(B) 25 km
(C) 30 km
(D) 50 km

Answer: (C) 30 km


Q7. Places having same latitude

(A) Lie on the parallel of the latitude
(B) Are equidistant from the nearer pole
(C) Are equidistant from both the poles
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. The Polaris describes a small circle round the pole whose radius is approximately

(A) 1°
(B) 2°
(C) 3°
(D) 4°

Answer: (A) 1°


Q9. Pick up the correct statement from the following:

(A) North end of the polar axis is known as North Pole
(B) South end of the polar axis is known as South Pole
(C) Point where polar axis when produced northward intersects the celestial sphere, is known as north celestial pole
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q10. Spring tides are caused when

(A) Sun and moon are in line with earth
(B) Solar tidal force acts opposite to lunar tidal force
(C) Solar tidal force and lunar tidal force both coincide
(D) None of these

Answer: (C) Solar tidal force and lunar tidal force both coincide


Q11. The product of the distances of plumb point and horizon point of a vertical photograph from its principal point, is

(A) f2
(B) 2f2
(C) 3f2
(D) ½f

Answer: (A) f2


Q12. The normal longitudinal overlap is generally kept

(A) 50 %
(B) 60 %
(C) 70 %
(D) 75 %

Answer: (B) 60 %


Q13. The angle between the axis of earth and the vertical at the station of observation is called

(A) Astronomical latitude
(B) Astronomical co-latitude
(C) Co-declination of star
(D) Declination of star

Answer: (B) Astronomical co-latitude


Q14. The altitudes of a circumpolar star at culminations are 70° and 10°, both culminations being north of zenith. The declination of the star, is

(A) 80°
(B) 70°
(C) 60°
(D) 50°

Answer: (C) 60°


Q15. The net ground area of a vertical photograph 20 cm × 20 cm on scale 1 : 10,000 having overlaps 60% and 30%, is

(A) 0.50 sq km
(B) 0.56 sq km
(C) 0.60 sq km
(D) 0.64 sq km

Answer: (D) 0.64 sq km


Advanced Surveying MCQ and Answers – All Set


We hope the given Civil Engineer’s Advanced Surveying MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Advanced Surveying MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering Advanced Surveying MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment