Steel Structures Civil Engineering MCQ Test – Set 07

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The effective length of a compression member of length L held in position and restrained in direction at one end and effectively restrained in direction but not held in position at the other end, is

(A) L
(B) 0.67 L
(C) 0.85 L
(D) 1.5 L

Answer:(A) L


Q2. For steel members exposed to weather and not accessible for repainting, the thickness of steel should not be less than

(A) 4.5 mm
(B) 6 mm
(C) 8 mm
(D) 10 mm

Answer:(C) 8 mm


Q3. According to IS: 800-1962, the coefficient of expansion of steel per degree centigrade per unit length, is taken as

(A) 0.000008
(B) 0.000010
(C) 0.000012
(D) 0.000014

Answer: (C) 0.000012


Q4. Working shear stress on the gross area of a rivet as recommended by Indian Standards, is

(A) 785 kg/cm2
(B) 1025 kg/cm2
(C) 2360 kg/cm2
(D) None of these

Answer: (B) 1025 kg/cm2


Q5. The slenderness ratio of a column supported throughout its length by a masonry wall is

(A) Zero
(B) 10
(C) 100
(D) Infinity

Answer: (A) Zero


Q6. In case of timber structures, the simple bending formula M = fz may be applied for

(A) Rectangular beams up to 300 mm depth
(B) All rectangular beams
(C) Solid circular beams only
(D) All square cross-section beams

Answer: (A) Rectangular beams up to 300 mm depth


Q7. The least dimension in case of a circular column of diameter ‘D’ is taken as

(A) 0.5 D
(B) 0.68 D
(C) 0.88 D
(D) D

Answer: (C) 0.88 D


Q8. The main assumption of the method of simple design of steel frame work, is:

(A) Beams are simply supported
(B) All connections of beams, girders and trusses are virtually flexible
(C) Members in compression are subjected to forces applied at appropriate eccentricities
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. Perforated cover plates are particularly suitable for built up sections consisting of

(A) Channels placed back to back
(B) Channels placed toe to toe
(C) Four angle box section
(D) All the above

Answer: (C) Four angle box section


Q10. The critical load for a column of length I hinged at both ends and having flexural rigidity El, is given by

(A) Pc = π2EI/l2
(B) Pc = πEI/l2
(C) Pc = πEI/I2
(D) None of these

Answer: (A) Pc = π2EI/l2


Q11. Outstanding length of a compression member consisting of a channel, is measured as

(A) Half of the nominal width
(B) Nominal width of the section
(C) From the edge to the first row of rivets
(D) None of these

Answer: (B) Nominal width of the section


Q12. If R is the reaction on the bearing plate, the minimum moment of. inertia of the bearing stiffener provided at the support of a plate girder of overall depth D, the maximum thickness of the compression flange T, carrying total load W, is

(A) (D2/250) × (R/W)
(B) (D3T/250) × (R/W)
(C) (DT/250) × (R/W)
(D) (DT/250) × (W/R)

Answer:(B) (D3T/250) × (R/W)


Q13. Length of an outstanding leg of a vertical stiffener, may be taken equal to

(A) 1/10th of clear depth of the girder plus 15 mm
(B) 1/20th of clear depth of the girder plus 20 mm
(C) 1/25th of clear depth of the girder plus 25 mm
(D) 1/30th of clear depth of the girder plus 50 mm

Answer: (C) 1/25th of clear depth of the girder plus 25 mm


Q14. The use of tie plates in laced columns is

(A) Prohibited
(B) Not prohibited
(C) Permitted at start and end of lacing system only
(D) Permitted between two parts of the lacing

Answer: (C) Permitted at start and end of lacing system only


Q15. As per IS: 800, in the plastic design, which of the following pairs are correctly matched?
Working Loads Load factor
(i) Dead load 1.7
(ii) Dead Load + imposed load 1.7
(iii) Dead load + load due to wind or 1.3 seismic forces
(iv) Dead load + imposed load + load 1.7 due to wind or seismic forces
Of these statements

(A) (i) and (ii) are correct
(B) (i), (ii) and (iii) are correct
(C) (ii) and (iii) are correct
(D) Only (i) is correct

Answer: (A) (i) and (ii) are correct



We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment