Steel Structures Design Multiple Choice Tests – Set 08

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In case of plastic design, the calculated maximum shear capacity of a beam as per IS: 800 shall be

(A) 0.55 Aw.fy
(B) 0.65 Aw.fy
(C) 0.75 Aw.fy
(D) 0.85 Aw.fy
Where, Aw = effective cross-sectional area resisting shear fy = yield stress of the steel

Answer: (A) 0.55 Aw.fy


Q2. According to IS : 800-1962 the permissible bending stress in steel slab plates, is

(A) 1500 kg/cm2
(B) 1420 kg/cm2
(C) 2125 kg/cm2
(D) 1890 kg/cm2

Answer: (D) 1890 kg/cm2


Q3. Effective length of a column effectively held in position and restrained in direction at both ends, is

(A) L
(B) 0.67 L
(C) 0.85 L
(D) 1.5 L

Answer: (B) 0.67 L


Q4. If the depth of two column sections is equal, then the column splice is provided

(A) With filler plates
(B) With bearing plates
(C) With filler and hearing plates
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q5. The side thrust T on the tie rods provided at the end beam of jack arch of rise R, is calculated from the formula

(A) T = WL/4R
(B) T = WR/8L
(C) T = WL/8R
(D) T = WL/2R

Answer: (C) T = WL/8R


Q6. Pick up the correct statement from the following:

(A) The ends of a strut, are connected together with two rivets
(B) The members of strut will have at least two connections spaced equidistant in their length
(C) The members when separated back-to-back, the connecting rivets should pass through solid washer or packing
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. On steel structures the dead load is the weight of

(A) Steel work
(B) Material fastened to steel work
(C) Material supported permanently
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. Intermediate vertical stiffeners in a plate girder need be provided if the depth of web exceeds

(A) 50 t
(B) 85 t
(C) 200 t
(D) 250 t
Where ‘t’ is thickness of web

Answer: (B) 85 t


Q9. For rivets in tension with countersunk heads, the tensile value shall be

(A) Reduced by 25 %
(B) Reduced by 33.3%
(C) Increased by 25 %
(D) Increased by 33.3 %

Answer: (B) Reduced by 33.3%


Q10. A steel beam supporting loads from the floor slab as well as from wall is termed as

(A) Stringer beam
(B) Lintel beam
(C) Spandrel beam
(D) Header beam

Answer: (C) Spandrel beam


Q11. The minimum pitch of rivet holes of diameter d should not be less than

(A) d
(B) 1.25 d
(C) 1.5 d
(D) 2.5 d

Answer: (D) 2.5 d


Q12. Effective length of a column effectively held in position and restrained in direction at one end but neither held in position nor restrained in direction at the other end, is

(A) 1.5 L
(B) 0.67 L
(C) 0.85 L
(D) 2 L

Answer: (D) 2 L


Q13. The area Ap of cover plates in one flange of a built up beam, is given by

(A) Ap = Zreqr + Zbeam/h
(B) Ap = Zreqr + Zbeam/A
(C) Ap = Zreqr × Zbeam/h
(D) 2 L

Answer:(D) 2 L


Q14. Design of a riveted joint, is based on the assumption:

(A) Load is uniformly distributed among all the rivets
(B) Shear stress on a rivet is uniformly distributed over its gross area
(C) Bearing stress in the rivet is neglected
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. The equivalent axial load may be defined as the load which produces a stress equal to

(A) Maximum stress produced by the eccentric load
(B) Maximum stressed fibre
(C) Bending stress
(D) None of these

Answer: (A) Maximum stress produced by the eccentric load



We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment