Study Materials Construction Planning and Management – Set 06

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Optimistic time, most likely time and pessimistic times for the activities of a network in the given figure are written above their arrows. If the contractual obligation time for the project is 75, the latest occurrence time for the event 2, is
Construction Planning and Management

(A) 20
(B) 25
(C) 35
(D) 15

Answer: (B) 25


Q2. Assertion (A): Activity 57 is critical.
Reason (R): Earliest finish time and latest finish time for events 57 are same
Select the correct answer.

(A) A is correct but R is not correct
(B) R is correct but A is not correct
(C) Both A and R is correct
(D) Both A and R is incorrect

Answer: (A) A is correct but R is not correct


Q3. Which one of the following represents an activity?

(A) Excavation for foundation
(B) Curing of concrete
(C) Setting of question paper
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. An earth moving equipment costs Rs. 5,00,000 and has an estimated life of 10 years and a salvage value of Rs. 50,000. What uniform annual amount must be set aside at the end of each of the 10 years for replacement if the interest rate is 8% per annum and if the sinking fund factor at 8% per annum interest rate for 10 years is 0.069?

(A) Rs. 31050
(B) Rs. 34500
(C) Rs. 37950
(D) Rs. 50000

Answer: (A) Rs. 31050


Q5. The main principle of an organization, is

(A) Unity of command
(B) Effective control at all levels
(C) Delegation of authority
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. Which of the following excavators is most suitable for digging under water?

(A) Drag line
(B) Hoe
(C) Clam shell
(D) Dipper shovel

Answer:(A) Drag line


Q7. PERT is

(A) An analytic in concept
(B) Limited of event oriented diagrams
(C) Used for research and development projects
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. If the expected time for completion of a project is 10 days with a standard deviation of 2 days, the expected time of completion of the project with 99.9% probability is

(A) 4 days
(B) 6 days
(C) 10 days
(D) 16 days

Answer: (D) 16 days


Q9. A CPM family includes

(A) CPA (Critical Path Analysis)
(B) CPP (Critical Path Plotted)
(C) MCE (Minimum Cost Expenditure)
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q10. Output of a bulldozer is
(i) Increased if drawbar HP of the tractor is increased for a given hauling distance
(ii) Decreased if drawbar HP of the tractor is increased for a given hauling distance
(iii) Increased if the hauling distance is increased for a given drawbar HP of the tractor
(iv) Decreased if the hauling distance is increased for a given drawbar HP of the tractor
Of these statement

(A) (i) and (iii) are correct
(B) (i) and (iv) are correct
(C) (ii) and (iii) are correct
(D) (ii) and (iv) are correct

Answer: (B) (i) and (iv) are correct


Q11. Pick up the correct statement from the following:

(A) Earliest expected time is denoted by TE
(B) Latest occurrence time is denoted by TL
(C) Contractual obligation time is denoted by Ts
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. Critical path

(A) Is always longest
(B) Is always shortest
(C) May be longest
(D) May be shortest

Answer: (A) Is always longest


Q13. For the execution of a project, a contractor is

(A) A person
(B) A firm
(C) An agency
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. Consider the following operations:
1. Drilling
2. Blasting
3. Mucking
4. Placing steel
5. Placing concrete
The correct sequence of these operations in tunnel construction is

(A) 1, 2, 4, 3, 5
(B) 1, 3, 2, 4, 5
(C) 1, 2, 3, 4, 5
(D) 1, 3, 4, 2, 5

Answer: (C) 1, 2, 3, 4, 5


Q15. For the supply of materials for concrete, form work reinforcing and placing of concrete, removal of form work and curing of concrete, number of bar(s) required on bar chart, is

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Answer: (A) 1



We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment