Theory Practice on Building Construction – Set 18

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The alignment of a cross joint along the plumb line is

(A) Bed block
(B) Perpend
(C) Lintel
(D) Vertical line

Answer: (B) Perpend


Q2. The taper of precast concrete pile should not be more than

(A) 1 cm per metre length
(B) 2 cm per metre length
(C) 4 cm per metre length
(D) 5 cm per metre length

Answer:(B) 2 cm per metre length


Q3. The triangular portion between any two adjacent arches and the tangent to their crowns, is

(A) Haunch
(B) Spandril
(C) Soffit
(D) Rise

Answer: (B) Spandril


Q4. A projecting piece usually provided to support a truss, is

(A) Cornice
(B) Coping
(C) Frieze
(D) Lintel

Answer: (C) Frieze


Q5. If the depth of an excavation is 20 meters, number of single stage well points to be installed at various levels, is

(A) 5
(B) 4
(C) 3
(D) 2

Answer: (C) 3


Q6. The compaction of concrete in the drilled pile hole is done by compressed air in the case of

(A) Simplex pile
(B) Franki pile
(C) Pressure pile
(D) Vibro pile

Answer: (C) Pressure pile


Q7. Best type of piles for soft soil having little resistance to the flow of concrete, is

(A) Simplex pile
(B) Vibro pile
(C) Raymond pile
(D) Franki pile

Answer: (B) Vibro pile


Q8. In case of multi-storeyed buildings, the forms to be removed first are

(A) Sides of beams and girders
(B) Column forms
(C) Bottom of beams and girders
(D) All the above at the same time

Answer: (A) Sides of beams and girders


Q9. Pile foundations are suitable for

(A) Water logged soils
(B) Soft rocks
(C) Compact soils
(D) Multi-storeyed buildings

Answer: (A) Water logged soils


Q10. The form work from the underside of slabs, can be removed only after

(A) 1 day
(B) 4 days
(C) 7 days
(D) 14 days

Answer: (C) 7 days


Q11. The vertical members fixed between steps and hand rail, are known

(A) Balusters
(B) Strings
(C) Newel posts
(D) Soffits

Answer: (A) Balusters


Q12. Pick up the correct statement from the following:

(A) Inclined borings are made for taking samples under existing structures
(B) Inclined borings are occasionally used instead of vertical holes
(C) The spacing of inclined borings is kept such that one bore hole is vertically above the bottom of an adjacent bore hole
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. Couple roof is used for spans

(A) 3.5 m or less
(B) 3.5 m but less than 5 m
(C) 5 m but less than 6.5 m
(D) 6.5 m but less than 8 m

Answer: (A) 3.5 m or less


Q14. The depth of an arch is the distance between

(A) Ground level and springing line
(B) Crown and springing line
(C) Crown and ground level
(D) Intrados and extrados

Answer: (D) Intrados and extrados


Q15. The inclined support at the ends of treads and rises of a stair, is known as

(A) Baluster
(B) Header
(C) String
(D) Beam

Answer: (C) String


Building Construction MCQ with Answers


We hope the given Building Construction MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Construction MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment